onsdag 26 november 2008

Vilda järpar

Ingredienser
4 portioner
500 g vilt- eller nötfärs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1/2 dl grädde
1 msk smör

Sås
2 dl grädde
1 tsk balsamvinäger eller rödvinsvinäger
1 tsk lökpulver
1 köttbuljongtärning eller egen kokt buljong
1 tsk svartvinbärsgelé
1 tsk timjan
Salt och svartpeppar

2 salladslökar, strimlade

Gör så här
Blanda färsen med kryddor, ägg och grädde till en smidig smet. Forma 8-10 avlånga biffar och stek dem i smör i en panna ca 5 min. Tillsätt grädden och såsigredienserna i pannan, rör om och låt koka ca 3-4 min. Strö över strimlad salladslök. Servera med morötter och broccoli

lördag 22 november 2008

Vitlöksräkor i vitvinsås

4 personer
1 kg räkor ca 600 g skalade
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
ev lite chili
1 msk olivolja
1 dl vin
1 dl grädde, 40 %
2 msk hackad basilika
salt och peppar

1. Skala räkorna. Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och chili i olivolja.
2. Tillsätt vin och grädde. Låt såsen puttra några minuter. Lägg ner räkor och basilika. Smaka av med salt. Låt allt bli varmt. Serveras med broccoli och blomkål.

torsdag 20 november 2008

Mias Goda Älggryta

6 personer
800 g Grytbitar av älg eller nöt
150 g Bacon strimlad
2 st Morötter skivade
2 st Gula lökar i grova bitar
1 msk Dijonsenap
1½ msk Tomatpuré
1 tsk Timjan
salt och peppar

1½ dl vispgrädde
1 dl cremé fraiche

Bryn först bacon och lägg över i en gryta. Bryn kött, lök och morötter. Vispa ur stekpannan med vatten och häll över i grytan. Tillsätt senap och tomatpuré samt krydda. Koka ca 1 timme och tillsätt därefter grädde och CF och koka ytterligare ca 15 minuter.
Servera med brysselkål.

fredag 14 november 2008

Kycklingfilé med brie och morötter

4 portioner
4 st kycklingfiléer
4 skivor brieost
2 paket bacon
1 knippa färsk timjan
salt och peppar

Thaimorötter:
5 st morötter
1 st rödlök
5 dl kokosmjölk
1/2 msk röd currypasta
1 dl salt, peppar och citronsaft
smör och olja till stekning
(ev 1 dl färsk koriander)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett snitt i varje kycklingfilé. Salta och peppra. Fyll fickan med en skiva brieost, lägg i ett par kvistar timjan. Linda 2-3 skivor bacon runt varje filé. Sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter.

Thaimorötter:
Skär morötterna i ca 2 cm tjocka bitar, skiva löken. Fräs morötter, lök och currypasta i lite smör och olja. Häll på kokosmjölken. Koka under lock tills morötterna är mjuka. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Ta ut kycklingen och skär i skivor diagonalt, servera i djup tallrik med thaimorötterna.

fredag 7 november 2008

Räk- och broccoligryta

4 portioner
400 g räkor, skalade
250 g broccoli
150 g charlottenlök, hackad
3 dl vispgrädde
2 st fänkålsstånd
4 dl kycklingbuljong
8 cl vitt vin
2 st äggulor
200 g smör + några klickar att fräsa i
3 msk hackad gräslök + några hela strån till garnering
2 st svartröttersalt och vitpeppar från kvarn

Gör så här
1. Skär broccolin i mindre buketter och blanchera den i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt lökhacket och grädden. Koka simmigt. Lägg i räkorna och låt dem bli varma utan att koka. Salta och peppra.
2. Dela fänkålsstånden på längden i skivor och fräs dem i smör. Tillsätt buljongen och koka fänkålen mjuk (bräsera den). Salta och peppra.

3. Örthollandaise: Smält smöret. Blanda äggulor och vin i en kastrull. Vispa ägg och vin i vattenbad tills det tjocknar. Tillsätt det smälta smöret lite i taget och vispa hela tiden. Tillsätt gräslök, salta och peppra.
4. Skala och dela svartrötterna i fina stänger. Stek dem gyllenbruna i smör (koka dem ev först några minuter). Salta och peppra.

5. Bred ut örtsåsen på tallrikar och placera fänkålen ovanpå. Toppa med räk- och broccoligrytan och svartrötterna. Garnera med gräslöksstrån.

lördag 1 november 2008

Melanzane med ost och tomatsås

Den här rätten passar jättebra till älggrytan nedan.

4 personer
2 st medelstora auberginer
2 ägg
2 dl parmesanost, riven
125 g mozzarella, i små bitar
smör/olivolja till stekning
½ tsk salt

Tomatsås
250 g krossade tomater
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
6 strimlade basilikablad
3 msk olivolja
½ tsk salt
Parmesanost eller peccorino till servering

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär auberginerna i 0.5 cm tjocka skivor på längden.
3. Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull. Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen. Tillsätt krossade tomater, basilika, och salt. Låt puttra under lock på svag värme i 20 minuter.
4. Vispa upp äggen i en stor djup tallrik.. Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i osten. Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i skivorna och ugnsstek i ca 8-10 minuter, vänd skivorna efter halva tiden.
5. Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form. Avsluta med tomatsås.
6. Gratinera i ugn i ca 15 minuter.
7. Strö över riven ost och servera.